Как да създадете и поддържате красива тревна настилка

Красивата тревна настилка не изисква използването на голямо количество химикали. Внимателното поливане, косене и торене са достатъчни, за да създадете красива и здрава поляна, която да издържа на болести, плевели и суша. Ако все пак се сблъсквате с някой от тези проблеми, подобряването на качеството на почвата и вашите градинарски навици може да доведе до възстановяването на вашата трева и значителното подобряване на нейната визия.

Как да се грижите за нова тревна настилка

Подгответе терена за засаждане

Ако все още не сте положили вашата тревна настилка, ето няколко основни неща, които трябва да направите:

  • Премахнете старата трева и плевелите чрез градинска мотика или косачка. Не използвайте хербициди.

  • Подобрете качеството на почвата си, ако това е необходимо, а след това нежно и внимателно я наторете.

  • Напоете почвата с вода и оставете водата да се просмуква в нея за поне 1 седмица.

  • Напълнете 1/3 от градинския валяк с вода и леко минете с него по повърхността на почвата.

Изберете вашата трева

Отделете време, за да изберете вида на вашата трева. Грижата и поддръжката на тревната площ ще бъде далеч по-лесна, ако изберете трева, която е подходяща за вашите климатични условия и вид на почвата. Разгледайте различните видове тревни настилки, а не само тези, които са за „топло време“ и „хладно време“.

  • Също така трябва да изберете между семена и тревен чим. Семената са по-евтини и лесни за полагане, но могат да отнемат месеци преди да станат готови. Доверете се на тревния чим, ако искате бързи резултати и красива поляна.

  • Тревният чим трябва да бъде влажен без в него да има сухи или напукани зони.

Положете новата си тревна настилка

Разделете пространството на различни секции, за да го направите много по-лесно за обработка. Ето няколко инструкции:

  • За засяване на семена: Чрез използване на разпръсквател за трева посейте половината семена в успоредни редици. Посейте другата половина в перпендикулярни редици спрямо първите редове.

  • За полагане на тревен чим: Положете отделните рула или плочи тревен чим едно до друго и подкастрете техните ръбове с макетно ножче, за да могат да се напаснат помежду си.

Поливане на тревната настилка

Ето няколко съвета как да поддържате тревната си настилка здрава и свежа:

  • Семена: Полейте веднага след сеитба, но го направете с лека водна струя, за да избегнете отмиването на семената. Повтаряйте този процес всеки ден, докато не избият връхчетата на новата тревна настилка. Обикновено това отнема между 10 и 14 дни след засяването.

  • Тревен чим: Напоявайте обилно рано сутрин в продължение на десетина дни, докато почвата под тревния чим не стане мокра.

Не стъпвайте на поляната

Избягвайте да стъпвате върху тревна чимова настилка поне през първата седмица след нейното полагане, а през останалата част от първия месец стъпвайте много леко. Ако изберете семена, този процес ще отнеме още по-дълго време. Не стъпвайте върху настилката, докато не се покажат връхчетата на тревата, а след това стъпвайте максимално леко върху тях поне в следващите 6 месеца.

  • След като тревата от поникнали семена достигне височина между 5 и 7.5 см я минете с празен градински валяк.

  • Не косете трева от поникнали семена, докато тя е по-ниска от 10 см., след това можете да косите по малко повече от сантиметър на всеки няколко дни, докато вашата тревна настилка е здрава и добре укрепена.

Как да се грижите за вече поникнала трева

Поливайте от време на време, но дълбоко

Дълбоките корени ще поддържат вашата тревна настилка здрава и красива. Насърчете развитието на кореновата система на вашата трева чрез обилно поливане, а след това оставете най-горните 5 см да изсъхнат преди да поливате отново. Количеството вода, от което тревната настилка се нуждае, зависи преди всичко от атмосферните условия и типа трева, която сте избрали. Докато вашата трева израства е добре почвата да е влажна в най-горните 2-3 см на седмица, а по време на топлите месеци поливайте до 5 см.

  • Поливайте поляната си късно вечер или рано сутрин, за да намалите загубата на вода от изпаренията.

  • За да разберете колко см вода използва вашата пръскачка, поставете отворени контейнери на различни места в двора си. Пуснете пръскачката за 20 минути, а след това измерете дълбочината на водата във всеки от контейнерите. Умножете средната дълбочина по 3, за да разберете от какво количество ще се нуждаете за 1 час.

Оставете тревата да си расте латентно (по желание)

Много видове трева оцеляват при горещо и сухо лято чрез латентен растеж. Техните листа покафеняват, но тяхната подземна основа остава жива в продължение на месеци. Ако вашата тревна настилка повяхва и покафенява без значение колко често я поливате, оставянето ѝ в латентно състояние може да бъде по-здравословно за нея, от колкото всеки път да я съживявате.

  • Повечето видове латентна трева не се нуждаят от поливане. Ако почвата е изключително суха или видът трева не е приспособен за горещо време, напоявайте поляната с 6 до 12 мм. на всеки 2 до 4 седмици.

Косете тревата на най-високата настройка за косене

Обикновено това е между 8.9 и 10.2 см. височина. По-високата трева прави сянка на почвата, което блокира развитието на плевелите и насърчава развитието на полезни микроби в почвата. Оставянето на по-висока трева също така позволява на вашата тревна настилка да се фокусира върху развитието на своята коренова система, което добавя допълнителна издръжливост. Оставете окосената трева на поляната, за да може да върне част от хранителните вещества на почвата.

  • Никога не косете мокра трева. Хлъзгавата трева може да създаде условия за инциденти, а и някои косачки не работят достатъчно ефективно, когато тревата е мокра.

  • Подострете остриетата на вашата косачка след около 10 часа косене или в случай, че окосената трева изглежда накъсана и с кафяви връхчета.

  • Ако не харесвате визията на високата трева, можете да намалите нейната височина до около 5 см. Някои видове треви понасят това по-добре от други, но за всички видове препоръчителната височина е поне 7.5 см. или повече.

  • Никога не косете повече от 1/3 от височината на тревата наведнъж. Може да ви се наложи да косите тревата си на всеки 2-3 дни през пролетта, за да поддържате нейната правилна височина.

Как да изберете тор

Трите номера на торбата с тор ще ви покажат съдържанието на азот, фосфор и калий (подредени в този ред). Азотът е най-важен за вашата тревна настилка и трябва да е в по-голямо количество от останалите два елемента. Съотношението 3:1:2 е перфектно. Избягвайте стойности по-високи от 10, тъй като те лесно могат да изгорят вашата тревна настилка.

  • Идеалният вариант е изберете комбинация от 30-50% тор с бавно освобождаване и 70-50% тор с бързо освобождаване. Това ще даде на тревата ви мигновен растеж, но също така и ще осигури повече хранителни вещества с течение на няколко седмици.

  • Органичните торове са по-добри от изкуствените, тъй като те подобряват и здравето на почвата.

Наторяване на вашата поляна

Капков разпръсквач ще ви свърши добра работа за поляна с по-малки размери. Разпръсквател за широко (ротационно) торене ще ви спести време при наторавяне на големи тревни площи, но трябва да го държите далеч от краищата на поляната, източници на вода и заленчукови и цветни градини, за да избегнете тяхното замърсяване. Следвайте инструкциите на вашия разпръсквател и опаковката на вашия тор да се прилагат половин килограм азот на 100 кв.м. Извършвайте тази дейност веднъж годишно. За предпочитане това е да се прави през късната есен, когато студеното време насърчава развитието на кореновата система на тревата.

  • За да избегнете разликите в цвета на тревата, настройте разпръсквателя на половината от препоръчителната настройка и минете ливадата си на два пъти. Направете първото минаване с хоризонтални редове, а при второто - с вертикални.

  • Ако искате да създадете перфектна визия за вашата тревна настилка, трябва да наторявате 3-4 пъти по време на растежа. По този начин лесно можете да осигурите бърз растеж на вашата трева.

Аерирайте двора си през есента или пролетта

Веднъж годишно аерирайте двора си с помощта на аератор. Най-общо казано този процес представлява отстраняване на сплъстения около стъблата филц и разрохване на повърхностния слой почва, за да могат корените на вашата трева да дишат. Премахнете тези натрупвания на дълбочина от 7.5 см. По този начин ще намалите уплътняването на почвата, ще редуцирате болестите и натрупванията на слама.

  • Аерирайте двора си, докато почвата е относително суха, но и достатъчно влажна, за да могат зъбците на вашия аератор да проникват в нея.


«